CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Thursday, December 3, 2009

:: KECUAIAN ATAU PELUANG KEEMASAN ::

Salam sejahtera kepada semua bloger. Sorry la lama giler x update blog TunjukBintang. lewat kebelakangan ni aq rasa penat sesangat, dengan x cukup tido n mengalami masalah yang datang bertimpa2. uhh... mengantuk yang tahap dewa. badan ni pon rasa pegal2 linu lagik.

seperti yang u olls tahu dompet n henset aq hilang kan baru2 ni. Emph... aq nak kongsi lagi cerita pasal budi pekerti rakyat malaysia yang kurang intelek n tanggungjawab nyer... isnin yang lepas, aq n adik pompuan aq pegi shopping kat satu pasaraya ni, ala beli sayur n barang dapur jerk tau. pass shopping kita orang pergi toilet jap. bile kuar aq tengok pets shop jap
(perkara biasa). tiba2 adik aq bergegas semula ke toilet, x lama kemudian dia keluar dengan matanya yang berair. "Angah.. beg duit aq tertinggal kat toilet. tapi dah xder dah!" emph.. aq dah blur je masa tu. padahal dia kuar toilet tu x sampai 2 minit pon... kebetulan kat dalam toilet tu ader la mangkuk hayun mana ntah. adik aq ketuk pintu tapi lama giler nak kuar, cuba anda bayangkan orang membuang mesti flash sekali jer kan, tapi kalau dah 3 kali camner yer.. ble adik aq tanya dengan dia ble dah kuar dengan muka cam si*l cakap x tau. aq dengar citer adik aq cam nak bunuh jer pompuan tu, nasib la xder bukti.. tapi dalam beg duit tu cuma ada ic dan kad bank jerk.. duit ada RM20 jerk.. kalau RM700 cam aq dulu camner?

sepak jer kan saper yang rembat barang aq tu!

mengenangkan perangai masyarakat malaysia yang cam si*l tatkala ni, aq fikir pass ni ble aq jumpa benda berharga pasti aq ambik walaupon ader orang mengaku dan menangis air mata darah sekalipon. geram sesangat tau ble difikir2kan. tapi niat tu tinggal niat jerk.. semalam aq berpeluang memiliki nokia n95, tapi jangan diikutkan sangat perangai syaitan. lantas aq kembalikan semula kepada yang hak. ntahlah... sebenarnya hidup ni kena banyak bersabar. tidak semestinya berbuat baik akan dibalas dengan kebaikan juga. aq harap saper yang ambik barang2 aq n adik aq mendapat balasan yang setimpal dengan perbuatan mereka, cam iklan peragut kat TV, yang bini dia kena langgar dengan keter. baru padan muka mereka..

walaupun hilang, setidak2nya kami kena lebih hati2 pada masa akan datang daripada kecuaian diri sendiri. tidaklah barang itu hilang dengan paksaan seperti diragut dan disamun. seperti member aq yang kena ragut, semua kena angkut. nasib dia x ambik jeans n polo shirt sekali. kalau tidak tinggal renoma jerk.. tu pon kalau dia x ambik lakan. kesian dia, selain dari trauma.. kesan luka sepanjang 3cm sebab mata pisau yang diacukan kat leher dia. nasib la x dirodok nyer pisau tu kat perot dia. kalau x dah jadi arwah dah kawan aq tu... lain kali kalau rasa was2 nak tolong orang jangan nak menggatal tolong, kelak kebaikan yang kononnya hendak kita beri menjadi tragedi plak akhirnya. itulah.. kadang2 kita perlu salahkan diri sendiri jugak dengan kecuaian yang x disengajakan tetapi kepada pencuri dan manusia2 yang x bertanggungjawab diluar sana adalah peluang keemasan bagi mereka, seperti durian gugur ke riba... sekelip mata jadi mewah tanpa usaha sendiri sedangkan mereka yang hilang tu terasa nak giler!!!


p/s : rindunya kat mak..
>zain, jangan terus ditangisi pemergian budgie tu n guppy.
>Syiro jaga baby baik2 tau, rubu n ruby, wawa n wiwi ble nak pregnent ni?

23 comments:

zain_azuan said...
This comment has been removed by the author.
zain_azuan said...

sabar mengharungi dugaan hidup.... my budgie n gupy , aq dah redha dengan pemergian mereka... tadi pas mandi my lalo plak ingin mengikut jejak mereka... dah tinggal tarikan nafas yang terakhir sahaja... so malam nie ader lagi satu la yang akan pergi dari penjagaanku...kering sudah air mata ini untuk menangisi pemergian meeka.. aq harus tabah..... yang pergi tinggal kenangan.. yang patah tumbuh berganti.....

FaizalSulaiman said...

tu yg kena guna peribahasa buat baik berpada2, buat jahat jgn sekali okeis.sabar.ada hikmahnya:-)

Anonymous said...

pth tumbh ilang berganti.heheeheh

zain_azuan said...

pas nie berhati2 ea bro... wat benda tu berfikir dulu.. jangan kelam kabot jerk....

epol said...

aku pon anti jugak dgn pencuri2 nie..muke seposen tapi ati cam cilanat...

**mmg kne hati2 selalu...rambut same itam..ati lain2

e. indah said...

ermm bintang sabar yek ...
tahun ne pun akue rasa cam tak bertuah sgt ...
rasanya this year akue betl2 rasa berlalu sia2 ..sayangnyer ...

bintang ..akue nak ajak jemput view blog baru akue add, tgk jer kat profile akue ada blog baru Project E ...

Tunjuk Bintang said...

zain_azuan:
ko ni x pandai jaga guppy tu ker? aq bela still ader sekor yang hidup. x payah pakai oxigen segala. budgie plak ko bagi sejuk kat luar tu. jangan bersedih yerk..

"laki2 x boleh nangis, harus selalu kuat, harus selalu tangguh, harus bisa jadi tahan banting"

p/s: baby syiro tinggal 3 ekor jerk.

Tunjuk Bintang said...

faizal sulaiman:
manusia kat luar boleh berkata apa sahaja ikut sesedap mulut, mereka yang merasai sesuatu yang malang pasti menjenguk duka, kecewa dll. tapi sebagai seorang insan kerdil ni, aq harus banyak bersabar melewati hari2 yang semakin mencabar...

Tunjuk Bintang said...

epol:
betul tu, kadang2 x sangka plak pencuri tu hensem belaka tapi kaki copet. cam si*l je kan. kalau dapat mereka2 ni potong jer tangan mereka. baru x curi lagik...

Tunjuk Bintang said...

e.indah:
kenapa nasib kita sama, pada pertengahan tahun aq ditipu RM5k dalam proses pembelian kereta, awal tahun gak mak aq operation major,bulan ni hilang dompet n hp.. kadang2 ble aq fikir malang tu datang bertimpa2 kat aq.. tapi kesabaran sahaja yang membuat aq kuat sampai sekarang. kalau aq x sesabar ini pasti aq x disini lagi.. tunjuk bintang

Tunjuk Bintang said...

tanpa nama:
emph... yup.. yang patah tumbuh berganti.

Afzainizam said...

http://www.firestartingautomobil.blogspot.com/
Salam dari kami.... thanks lah bro... sorry pasal agak sibuk sikit.... issshhhh ciannya... tapi aku pun macam suspek kat orang tu je.... tapi dah tak ade bukti nak tuduh pun tak leh....ape pun harap bersabor lah ye.... klu ko dapat orang yang rembat tu nahas lah orang tu.... kena rembat ngan ko.... aduh dah tak ade rezeki lah tu .... issshhh 5k ko kena tipu... banyaknya.... aku jugak pernah kena tipu dan ade yang tak bayar utang kat kedai aku.... banyak gak hapir terduduk bengkrap lah aku ... nasib baik boleh bangkit semula.... aku harap bengkel aku stabil....dan menjadi pengajaran yang berguna kelak....

Primadona69 said...

aiyoo..
perlu ker..
ko sekeluarga..
mandi bunga bawah jambatan??
malang sgguh nasib u ols..
;(

shamimi said...

member gua prnh kena rompak dkt jln pudu smpi tggl seluar kecik jew.

nasib ada awek dia berdekatan dgn jln pudu tu.

klu x nganga jew la.

zain_azuan said...
This comment has been removed by the author.
secangkir madu merah said...

tunjukbintang..sabar itu separuh dari iman...percayalah segala yg berlaku ada hikmah disebaliknya, aku doakan ditahun baru nanti kehidupan mu lebih baik & bertuah...

secangkir madu merah said...

redalah diatas segala apa yg berlaku..
semoga org yg membuat dajal kpd org lain tidak selamat didunia & akhirat
SABAR EK..

Tunjuk Bintang said...

afzainizam:
aq doakan bisnes ko makin maju.. itulah asam garam dalm dunia perniagaan. adakalanya kita diatas adakalanya kita dibawah... terus usaha bro..

Tunjuk Bintang said...

primadona:
amboi... lahar aq nampak!
iyalah ko belum kena, kalau dah kena meraung x sudah...

Tunjuk Bintang said...

SMM:
tulah, hopefully sesangat tahun baru segalanya berubah. hidup makin stabil, kerjaya semakin baik, kewangan semakin elok n perut semakin susut. hahahah..

Tunjuk Bintang said...

SMM:
tulah, hopefully sesangat tahun baru segalanya berubah. hidup makin stabil, kerjaya semakin baik, kewangan semakin elok n perut semakin susut. hahahah..

Tunjuk Bintang said...

Shamimi:
tu yang aq kata tu, kalau dah sampai tahap camtu, memang kalau jumpa balik mangkuk hayun tu memang sedap jerk kaki menghayun kat muka dia. dasar bajingan...