CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Wednesday, October 13, 2010

:: DAN... ::

Dan..
seperti hari2 yang lalu
pohon hijau itu tetap gah berdiri disitu


dan.. seperti selalunya..
bangun pagi ku merenung jendela..
mengintai fajar menyingsing

dan... sebelum minum secagkir kopi
aq asyik dengan aromanya...

dan... begitulah aq setiap pagi
tanpa suara merdu berbisik mesra
tanpa kucupan manis dipipi dan dahi
ketika aq melangkah keluar dari pintu

dan.. rupanya aq seperti dulu

Saturday, September 25, 2010

:: SEPINYA JANJI ::


Dalam duka berinjak luka

Sesekali ria menjengah rasa

Seketika bahagia menggoncang jiwa

Sepi disanubari runtun segala


Sepinya janji...

Andai malam tanpa bintang

Sepinya janji...

Andai ombak tanpa derunya

Sepinya janji...

Andai pelangi tanpa warnanya


Aq masih seperti dulu

Persis tidak berubah harapanku…

Menghitung kiraan waktu mendewasakanku

Dengan kosong tanpa bahagia..


Satu hari yang ku tak tahu jam berapa?

Ku terima satu janji

Janji yang kurasa cukup indah

Andai janji itu ditermetarai

Janji dari seorang manusia kepada manusia-biasa lainnya..


Disudut gelap hatiku

Terbina laman yang indah seketika

Bunga2 cinta mekar seindah senyuman “bunga cinta lestari”

Dan akhirnya…

Semua wangian bunga itu hilang

Dek kenangan2 lalu


Awan pun mendung..

Seolah menangisi nasibku

Lalu hujan pula turun membasahi bumi

Aq sekadar merenung dijendela..

Fikiranku tak tercapai akalku

Hanya membisu dan benakku kosong…


Sepinya janji aq rasakan kali ini

Bukan apa? Kerana janji aq terhina begini

Perlukah aq menagih janji yang ntah keberapa kali ini

Mulanya ingin ku semat didada

Tapi aq takut amongan manusia nakal

Kufikir biar sahaja kutanam didada

Biar sahaja pemberi janji belah dadaku

Untuk mengotakan janjinya

suatu hari dipenghujung penantian

Dan saat itu bahagia yang ku temui

Walaupon sekejap Cuma..

Aq redha andai itu pengakhir hidupku…

Sepinya janji ku bawa bersama..


Thursday, September 16, 2010

:: HARI MALAYSIA ::


salam satu Malaysia kengkawan dan pembaca blog TB ni, aq x perasan plak hari ni hari Malaysia. masa karoke semalam member aq yang reminder kat kawan aq, so kepala hotak aq fikir hari ni dapat double coz aq kejer. ahaks... alhamdulillah dah rezeki yerk.

pagi tadi aq dengar stesen radio kegemaran iaitu era.fm, dj dia ada cakap pasal hari Malaysia ni barulah aq ni faham hari Malaysia ni sebenarnya start sambut tahun ni pada 16hb September setiap tahun. Cuti ni bukan cuti sesuka hati yer, tapi cuti sempena mengingati penubuhan Persekutuan Malaysia pada 16hb Sept 1963. ohoks.. aq lom lahir masa tu! Kiranya masa tu Malaya, Borneo Utara, Sarawak dan Singapura sama2 nak berpakat nak jadi Malaysia.


so, kepada semua pembaca TB, selamat Hari MALAYSIA dan masih seminggu raya ni, ucap sekali Selamat Hari Raya Minal Aidilfitri, Maaf Zahir dan Batin, salam aidilfitri buat semua...

Wednesday, September 15, 2010

:: ULASAN RAYA 2010 ::

salam aidilfitri buat pembaca blog TB ni, malam2 ni banyak idea nak tulis. bukan aper nak citer pengalaman raya tahun ni. Tentu u olls tahu kan yang aq ni balik kampung malam raya. huhuuhuhuhu.. kol 12tngah malam baru tutup kedai, so dalam kol 12.30 tu gerak dari JB ke LH. Jalan pon x jam, coz ramai dah balik umah, lagi pon sekian alam dah standby nak beraya.. selamat la aq. kiranya semua aq buat tahun ni last minute, dari persediaan kuih raya yang buat sendiri yer tahun ni. bayar zakat n shopping2 last2 nak masuk kejer. hahaha.. tapi segalanya siap!


sampai umah cium mak borak2 n tido. petang tu drive balik kampung kat Pontian, belum sampai bandar dah jumpa 2 xcident. yang satu tu keter kancil remuk depan, dan MPV terbalik, jalan depan lagi x sampai 100m dari tempat tadi ada satu lagi keter terbalik. masa tu baru lepas hujan, so faham la kenapa banyak sangat xcident, lagi pon tempat tu selekoh merbahaya.. dengan jalan licin. nasib la aq ni dah siap sedia keter tu dari segi tekanan angin dan kondisi keter yang terbaik. doa dan tawakal sepanjang dalam perjalanan. nak ambik gambar x sempat coz adik2 aq semua dah ngeri nak snap pic, aq tngh drive plak time tu, nak berhenti tengok malas lak. so meneruskan perjalanan yang berkelajuan sederhana sampai umah nenek, salam2..makan.. borak.. singgah plak umah nenek tiri. cian plak nek pok coz masa kitaorang pergi dia tinggal sorang. alahai sayu nyer hati aq, sedara2 tiri aq ni x jenguk mak dia ker? mak aq cakap anak2 dia kuar beraya, nek pok malas nak ikut. (sedapkan hati katanya). apa yang best tahun ni balik nenek dah boleh duduk dan bertambah selera makan, x macam 3 bulan lepas. still baring jer.. biasalah orang dah tua. kita doakan sajer yang terbaik untuk mereka...


tengok mata tu, walaupon lebam ku tetap hantar mak jumpa dengan nenek, Livita kamulah pemberi tenaga buatku...


pass siap2 semua kita pon balik, tapi tahun ni x balik umah sedara abah coz abah pon x ikut kita balik, lagi pon abah anak yatim, balik kampung pon xder saper.. adik beradik dia tahun lepas sambut abah cam orang terbuang. cian tengok abah. tapi kitaorang buat cambiasa jer. maklumlah orang tua kalau dah merajuk. kami x masuk campur hal abah dan keluarga dia. sebab kami dah arif sangat.. mak pon x ziarah kubur atuk cam tahun lepas. mungkin mak x berapa sihat kot. ni 20hb mak ada appoitment dengan doktor, katanya masuk terowong. tu yang mak takut...


sampai umah kol 8.30 terus call kawan2 pergi raya, emph.. cam biasa xder mood plak coz issue yang diborakkan pasal ntah apa2 ntah, yang kerja bagus berlagak la pulak, yang kerja x best cam aq ni terpaksa la senyap jerk.. last2 aq balik kol 12 ajak member aq lepak JB, mula2 nak lepak kota makan mcD jer, tapi bosan plak kota xder per2, tu yang ajak member aq g lepak Jb. agak2 mata dah mengantuk drive balik umah.. sampai umah dah azan subuh yer.. apa lagi, pejam mata la. penat yer seharian berjalan...


raya kedua n ketiga x g mana pon, lepak umah member sampai pagi. tetiba xder elekrik.. camner? lagi pon ramai member ahad nak balik KL dah mula bertugas. emph.. tahun ni biasa jer raya nyer.. tapi baju raya aq paling meletop.. kalah yang lain yerk.. hahahahhaha... of coz jakel.

hari balik kejer pon cam xder mood jer.. hahahah. PEMALAS.. huhuhuhuhu..

esok nak kuar jalan2 dengan doubleF.my. apa tu? tara.. ni kawan baik aq dulu.. nanti aq masukan entry baru bila kami dah kuar esok..


p/s : adik aq cakap, pelanggan yang pergi kedai bukan beli ikan atau sayur. tapi cari surat khabar. masing2 nak tahu berita hot kes sosilawati. alfatihah buat semua mangsa...

Tuesday, September 7, 2010

:: KAD VS E-CARD RAYA ::

dah nak RAYA ker????

Salam muhibah kepada pembaca blog TB, kali ni aq nak citer pasal nostalgia kad raya 7 atau 8 tahun lepas masa zaman2 sekolah dulu dan teknologi masih belum benar2 glamour zaman tu. setiap tahun pasti aq akan dapat kad raya dari kenalan dan taulan, adakalanya aq akan gantung kad2 raya tu kat ranting pokok dan diletak disudut ruang tamu, atau pon tepek kat dinding ataupon letak kat bawah plastik lutsinar kat meja kuih. nanti masa kawan2 datang beraya masing2 tersenyum dengan kad raya yang mereka kirim aq gantung. huhuhuhu.. meriah zaman2 tu tiap malam akan beramai2 kunjung mengunjung.

tapi sejak2 kebelakangan ni setiap tahun aq hanya menerima e-card kat friendster, myspace, facebook dan juga email, x lupa juga mms n sms malam raya. tahun ni aq ada bagi kad raya kat kawan2 terdekat x lupa juga mak n abah. nostalgia tetap nostalgia. yang lama jangan dilupa, yang baru kita teruskan. x gitu kawan2? walaupon sekarang ramai pakai ketupat sri nona yang kecik2 tu, abah tetap suruh mak mengayam ketupat kelapa, rasa lain kata abah. memang nostalgia betul la abah anak yatim piatu itu... mungkin terkenang nenek n atuk. xper abah, syawal nanti kita ziarah kubur nenek n atuk.

Thursday, September 2, 2010

:: APA YANG HOT? ::

SALAM MERDEKA MALAYSIA KU


salam ramadhan semua kepada pembaca. petang yang panas ni aq nak cerita sikit pasal berita2 yang hot kuar kat paper n media elektronik. of coz iklan pasal pil dan produk kesihatan untuk pelangsingan badan menjadi iklan hot kat paper. iklan kurma, tudung, langsir x kiralah dari Jakel kedai fav beli baju n langsir, Kamdar, n mak kawan aq beli langsir kat Nagoya yer.. apa kes? semua nak berjenama n berkualiti atau nak diskaun. hehehehhe..

yang lain cam iklan perabot cavenzi, ikea dll top gak. x tahan ada bazar habib tu? barang kemas pon ada bazar ker? oh tidak yer... selain tesco, giant, carefour, kipmart dll pasaraya pon sibuk lawan harga. uh.. x tahu nak g mana? lastly g econsave jerk.. kan... kan...

dan yang paling membawa rezeki bulan puasa ni adalah rumah anak2 yatim, artis2 dan VVIP serta menteri sibuk memeriahkan majlis berbuka puasa bersama2 mereka. beruntunglah mereka bila dapat baju raya baru dan duit raya.. dan perkara yang tidak dilupakan adalaha berita2 mengenai kemalanagn jalan raya yang mengerikan dan meragut nyawa. nauzubillah.. dijauhkan lah hendaknya..

tengok ni yang paling ngeri aq tengok?
---------------> tak berani plak nak tengok. hehehe



malam nanti nak wat kuih raya... tunggu n3 selanjutnya...

Friday, August 13, 2010

:: DOA UNTUK A.AZLIN ::

SEMOGA KAMU SELAMAT DAN
KEMBALI NORMAL SEPERTI SELALU
AMIN...


sekadar gambar hiasan


Salam ramadhan kepada pembaca blog TB ni, terima kasih juga kepada pembaca setia seperti SMM, Afzainizam, FaizalSulaiman dll. hope anda terus x jemu bertandang ke blog penuh emosi ini.

semalam masa sahur, just makan maggie jer, x tahu la kenapa mesti dengan maggie. huhuuhuhu.. dalam tiba nak bersahur tu, dapat khidmat pesanan ringkas dari A.Azlin. katanya lagi 4 jam dia akan masuk ke bilik pembedahan. tetiba maggie yang sedap tu jadi cam x sedap plak. tabi tetap habis ye..
\
berbalik pada A.Azlin. hopefully dia selamat menjalani pembedahan tersebut. semoga selepas ini kamu menjadi manusia yang kuat dan tabah melalui hari2 yang penuh liku ini. tadi sebelum berbuka sempat berbalas msg dengan dia. ingat nak pergi lawat esok tapi esok i plak kerja. so kena pergi hari senin la.. emph.. xper la. pergi sorang jer.. tunggu i datang ok.


+++++++++++++++++

Tak ada manusia
Yang terlahir sempurna
Jangan kau sesali
Segala yang telah terjadi

Kita pasti pernah
Dapatkan cubaan yang berat
Seakan hidup ini
Tak ada ertinya lagi

Syukuri apa yang ada
Hidup adalah anugerah
Tetap jalani hidup ini
Melakukan yang terbaik

Tuhan pasti kan menunjukkan
Kebesaran dan kuasanya
Bagi hambanya yang sabar
Dan tak kenal Putus asa

+++++++++++++++++

Tuesday, August 10, 2010

:: SALAM RAMADHAN ::

SELAMAT MENYAMBUT BULAN RAMADHAN


dah datang kembali bulan Ramadhan. So pose lah kita yerk.. jadikan bulan Ramadhan ni sebagai bulan bonus untuk dapat pahala lebih. oleh itu.. selamat beramal. pose2...

jangan pose yang2 yok
pagi2 bukak periuk..

Wednesday, August 4, 2010

:: KENAPA SAYA SUKA KERJA SAYA ::


Kembali lagi di minggu dan bulan yang baru… apa khabar anda semua, hope sihat2 belaka dan menjalani rutin harian yang mencabar ni dengan redha.

Hari ni macam biasa kejer.. kejer dan kejer.. sblm masuk kejer tadi pegi bank settle semua payment. Sewa umah, loan kete and loan ASB. Ingat nak pegi mcD lagi tapi semalam baru zain_azuan belanja mcD, kelmarin plak ada customer belanja KFC.. uh camner nak kurus ni. Hahahahha..

Uh.. sebut pasal keje nak mengeluh pon dah x guna. Kita ni kan Cuma mentimun jerk bak kata zain la yerk.. kelmarin aq baru kena brain refreshing dengan boss aq, selalu sangat compare sales tempat aq dengan tempat yang satu lagi yang kononnya income sales sebulan cam sejuta rasanya. Kadang2 naik muak dengan apa yang dia cakap… bila kita cakap customer complain camni camtu, dan kita bagi cadangan dan pendapat xleh terima plak. Cam segalanya dia yang bagus.. so sesuailah dengan apa yang u dapatkan. So aq ni sebagai pekerja kena respectlah apa yang dia cakap tu semua betul. Kadang2 diam lebih baik.. angguk2 geleng2 iya2 jer lagi bagus. Kan.. kan.. cuku p bulan dapat gaji.

Sebut plak pasal gaji, aq cam bengang la plak kat boss aq, dulu aq ni dipuji. Siap dapat khidmat pesanan ringkas appreciate dengan apa yang dah aq wat untuk mantapkan sales bulanan. Kejer aq dulu pon bagus jerk.. tapi lately ni cam rasa sengal plak.. dia selalu cakap kat aq yang dia buka tempat baru ni x bagi untung kat dia, kena kuar duit simpanan dia untuk top up cover bayar sewa tapak. Seolah2 keadaan tu menyalahkan aq.. aq cukup tertekan dengan apa yang aq jalani selama 7 bulan ni. Mood nak pergi kerja sekadar punch card masuk dan punch card balik. Kelmarin boss aq pon ader mempertikaikan elaun yang aq dapat selama ni. Ntah la aq cam nak cakap jerk kat dia baik xpayah bagi dari nak mengungkit segala. Cam x ikhlas jerk.. aq very2 sensitive dalam hal itu. Tapi dia ada cakap kat aq yang jangan kecik hati apa yang dia cakap. Tapi kalau u olls kena kat muka sendiri u olls x terkesima ker?

Staff yang ada sekarang nip pon xleh nak cover2 bila kawan2 wat silap, direct report kat boss. Biasalah budak baru mesti nak tunjuk korang hebat kan. Nak dapat naik gaji n dapat perhatian cepat. Kalau korang kejer bagus xper jugak… pemalas memang cam si*l. kerja2 korang pon cam hamprak.. xlah nak kata kerja aq bagus! Tapi compare ar sendiri! Kan azuan kan… kita orang lama. Faham2 sudah lah… niat nak angkat kaki dah lama timbul. Kawan2 dah ada lah yang sanggup tolong aq keluar dari neraka kerja yang aq rasa baru2 ni. Hope cepatlah keadaan berubah!!!

Kenapa saya suka kerja saya?

Sebab…

Sunday, August 1, 2010

:: MENYINGKAP TABIR SEMALAM ::

SELAMAT BULAN OGOS 2010


Salam kepada semua pembaca setia blog tunjuk bintang. Hari ni kujalani kehidupan seperti selalu… tiada beda antara hari2 yang lepas. Bangun tidur lekas2 pergi kerja.


Yang istimewa hari ini adalah aq benar2 tunjuk bintang. Ya benar! Ada satu bintang yang besar dan rasanya dekat sangat dengan bumi. Buruj2 cantik x dapat kuterokai malam tadi. Ntah.. hanya yang aq tahu ketika itu kepulan asap menerawang keudara. Fikiran ku kosong saat itu. Yang kutahu minggu depan kerja2 tertangguh aq perlu bereskan… kerana bulan ramadhan adalah waktu untuk meringankan tugas. Ahaks…


Waktu drive balik, seperti biasa lagu2 hits terbaik dari era.fm menemani sepanjang perjalanan pulang. Dan embun membasahi kereta… berlalulah malam. Dan dalam anganan ku tadi. Aq dapat idea yang berkobar2 untuk update blog… setiba dirumah, setelah menghempas badan yang letih ke tilam bucuk ku itu, aq membuka lappy kesayanganku lantas menekan anak2 papan kekunci….


…. Terbayang kenangan 7 tahun lepas. Tatkala itu zaman kegemilangan aq.. (penulis tersenyum). Pada waktu itu…


Aq bukanlah seorang pemimpin yang adil,

Aq bukanlah seorang ketua platun yang tegas,

Aq bukanlah seorang pemidato terbaik--- (maaf yer, bukan monyet yang goyangkan)

Aq bukanlah seorang ahli forum yang bijak mengulas topic bicara

Aq bukanlah seorang penyampai yang pandai berkata2 (burung kaki unta)

Aq bukanlah seorang tok jangggut terpekik terlolong mensajakkan sebaris puisi (anak watan)

Aq bukanlah seorang pelajar pintar akedemiknya

Aq bukanlah seorang lelaki pencair hati wanita…


Aq hanyalah manusia biasa yang akhirnya maruahnya diinjak2 dalam satu majlis disaksikan ahlinya. Lantas provokasi telah berlaku.. segala apa yang aq ada musnah dalam sekelip mata. Sekeping sijil SPM yang x bermakna kerana derhaka pada sifunya.. azabnya terasa sehingga kini. Kebencian semakin menebal hari demi hari kerana ia membuat hidup ku menderita hingga kini walaupon aq telah menggenggam segulung diploma dari Politeknik… sedangkan cita2ku menggunung tinggi untuk bersama teman2 duduk dibilik kuliah universiti. Sehampa mana hatiku Tuhan dan manusia yang hidup disekitarku sahaja yang tahu. Betapa aq menyesali disetiap apa yang berlaku. Hinggakan cita2 menyambung Ijazah sekadar dibibir saja.. hanya kutitip doa buat teman2 walaupon mereka tidak pernah tahu… walhal aq terlalu sedar nasib manusia lain diluar sana ada yang lebih daif dari aq…


Kini.. dengan apa yang kumiliki. Aq bertapak selama 2 tahun 7 bulan dibawah perniagaan bos aq sekarang yang mana acapkali aq membenci kerjaya aq sekarang. Dan setelah aq diingatkan oleh temanku yang pernah bersusah payah satu ketika dulu mencari kerja. Pesannya.. “bersyukur dengan apa yang kamu ada, x ingatkah kau ketika kita perit mencari sesuap nasi dulu. Berteriak didalam kereta mendendangkan apa sahaja lagu untuk menyedapkan perasaan. X cukup dengan itu, kita menjerit pada laut meluah perasaan. (penulis sebak. Saat tu banyak ceriteranya). Sekarang kerjaya ko dah ok, teruskanlah usaha kamu itu. Berubahlah pada bidang perniagaan jika kamu mahu, kerana kamu mampu membeli masa anda sendiri”.


Dan kini.. hari demi hari, aq tanam dalam jiwa bahawa aq suka kerjaya aq. Selagi aq mampu mengutip pengalaman disini, ku teruskan segala usaha. Biarlah ijazah kawan2 menjadi mahar kerjaya bagus untuk mereka. Dan segulung diploma yang aq miliki telah menjadi sekeping diploma yang duduknya di dalam fail bersama2 sijil kegemilangan aq 7 tahun lepas yang acapkali gagal dalam setiap interview kerajaan… dan telingaku telah lali dengan sindiran ayahku dan keluarga tentang kegagalan demi kegagalan itu… sedang aq Cuma diam dan cuba membuktikan aq juga mampu memiliki apa yang orang lain miliki. Untuk kesal dengan kehidupan aq! Tidak sama sekali.. aq bangga menjadi diri aq sekarang! Kerana itu aq selalu tunjuk bintang.. kerana aq mahu menjadi seorang bintang!


senja yang mendung


Tamatlah zaman persekolahan
Masih dihantui memori
Waktu kecil waktu yang gemilang
Tuhan ku tak mahu pergi

Alangkah indahnya dunia

Bila kita semua tak akan membesar
Alangkah indahnya dunia
Bila kita semua akan bersama selamanya

Tak lupa pelbagai peristiwa

Waktu pergi mengaji
Ponteng kerana ku macam tak biasa

Alangkah indahnya dunia

Bila kita semua tak akan membesar
Alangkah indahnya dunia
Bila kita semua akan bersama selamanya

Friday, July 23, 2010

:: MAWAR MERAH UNTUK A.AZLIN ::

Benarkah itu cinta
Cinta yang ku cari
Jika benarlah ia ku bersyukur
Saat ku bersamamu
Sungguh ku hargai
Kau penawar segala buat ku
Sungguh ku tak menyangka
Ini semua terjadi
Namun ku rela pemergianmu

Ku tak bisa
Melupakan kisah cinta kau dan aku
Ku tak bisa
Menyayangi selain dirimu
Ku tak bisa
Menghadapi hari mendatang tanpamu
Ku tahu ini benar berlaku
Inilah kenyataanya

Ku tabahkan hati ini
Ku mohon padaMu
Berikan ku kekuatan mengharunginya
Ini semua terjadi takdir yang menentukan
Ku kuatkan semangat
Untuk meneruskan

Sungguh ku tak menyangka ini semua terjadi
Namun ku rela pemergianmu

Aku redha apa yang berlaku
Berikan ku petunjuk
Agar ku sejahtera

Thursday, June 17, 2010

:: A-Team ::

senin lepas aq cuti lagi.. malas rasanyer nak cari duit tambahan walaupon hakikat bulan ni perbelanjaan semakin bertambah. sewa umah kena bayar sorang2, maklumlah hidup tidak berteman, menjadi seorang perindu sepi yang tiada penghujungnya. huhuhuhu.. dari dok melepak baik aq kuar jalan2.. ingat nak pergi angsana tengok buku kat kedai buku tu, malas nak pergi Popular kat jusco.

lastly lepak kat tepian tebrau makan nasi goreng USA ngan air tembikai laici. katanya otak2 tepian tebrau sedap tapi kedainya tutup plak da.. pass makan g tengok wayang. citer aksi.. huhuhuhu A-Team. hahahahha. tergelak besar jugak la aq kat panggung tu, dak sebelah aq lagi x blh blah.. ketawa seolah panggung dia yang punya.

citer ni citer aksi, mesti bosan kalau semua aksi tu sebab ader selit humor sesekali. best la jugak, terhibur lah dengan aksi, lawak dan juga kesan khas yang digunakan. memang melez... sekarang aq ni cam menjadi penonton setia kat panggung setiap hari senin. hahahha.. minggu depan nak tengok citer aper yer? nak pergi sauna! perlu ke?

video

kuar panggung jer dah nak dekat kol 1 pagi, tengok movie pon kat city square, so sajer park keter depan pub n bistro. konon2 ada barder bonzer jagakan.. jalan kaki naik jejantas. bro.. JB pon belum mati lagi.. ingat KL jerk yang menjerit ditengah malam..


jalan2 tangkap gambar, sajer jer jadi orang pelarian malam2, sorry yerk.. bukan kupu-kupu malam yang berterbangan mencari madu dimalam hari. cak.. satu gambar i dapat ambik! who's that guys?

lalalala... x tau. tetiber jer melekap kat kamera handphone sony ericson 5.0 mega pixcel aq ni.. blur la plak.. kalau x mesti kenal kan lelaki hots satu malaya. sorry der, gambar lu kuar kat aq nyer blog. ada lagi hot. tengok kat bawah ni?

nasib tunjuk pusat, kalau tunjuk anu? x naya? anu dalam botol sesangat.... so dah penat. balik umah tido.. esok nak kejer. karang masuk lambat kena sms. "fadli.. kenapa u masuk lambat, u sebagai sup###### kena tunjukkan prestasi yang baik kat staff awak" naik bosan baca sms ni hari? pelik nya saya....

Friday, June 11, 2010

:: DIA... ISTIMEWA.. ::

pagi yang hening.. jumaat yang kelam. aq masih dimeja pejabat. dah 2.15 am tatkala aq menulis ni. sambil mendengar best 104.5 segmen getaran jiwa. huhuhuhu... semalam berembun dibawah pohon asmara! menjadi kupu-kupu malam. lewat subuh baru balik... nyata dia insan istimewa.

hari ini seperti selalu.. bangun tido pergi kerja. tapi masuk lewat. hahahha.. xder mood nak kejer. rasa badan ni dah xpired jerk.. nak rehat banyak.. tapi karang ada boss bising. dah la sekarang boss dah 'M' kat aq ni. yer lor.. banyak sangat masalah x dapat handle.. bukan pasal aq ok? cam nak angkat kaki jerk.. nasib la aq ni senior.. huhuhuhuhu...

banyak kejer tergendala, malas nak cek akaun, dokumen pon x failing, inspection pon x wat dah berminggu2, cleaner naik minyak la.. toilet pon dah seminggu aq x masuk. huhuhuhu.. hari2 dapat msg dari boss... cam bangang sangat aq kejer kan. hahahahhaha... customer plak cam celaka. nak layan boss nak handle customer lagik.. huuhhhuhuhu..

aha.. baik bermsg dengan ahmad... oh ahmad. nama penuh saya ahmad azlin.. wah x gitu.. huhuhuhuhuhu..

............................................................................................

setiap manusia miliki kekurangan dan kelebihan tersendiri. jangan mudah berputus asa... jangan sesekali kita menyesali dengan takdir yang kita miliki. yang cantik juga akan buruk, kaya boleh jadi papa.. sabar tu pengukur sejauh mana kita bertahan, meredah onak kehidupan, merentasi belantara kepayahan.. kita diciptakan berbeza.. tapi hakikat kita sama..

dalam ngerang kesakitan
lelaki itu dilahirkan
tanpa kemegahan sebagai lelaki perkasa
lantas meneruskan perjuangan hidup
bak berdiri tanpa kaki

sejauh ini dia bertahan
esok pasti sinar itu datang
seolah nur harapan yang nyata

saban hari sukar mata dilelapkan
menanti untuk menghentikan debaran
dan berkata pada dunia
akulah LELAKI itu

aq berdoa segalanya berakhir
dengan air mata gembira
tatkala kamu membuka mata nanti
aq dari jauh tersenyum
kerna aq hanya manusia biasa




Thursday, June 10, 2010

OST Lagenda Budak Setan



Setia untuk cinta kadang2 bodoh....

video

Bila cinta kini.
Tak lagi bermakna
Yang ku rasa kini
Hanyalah nestapa
Ditinggalkan cinta masa lalu

Dulu kau tawarkan
Manisnya janjimu
Yang ku sambut itu
Dengan segenap hatiku
Bila engkau pergi
Tinggalkanku

Hilangnya cintamu
Menusuk hatiku
Ternyata memilih
Cinta yang fana

Perginya dirimu
merobek jantungku
Hingga ku terjatuh
Dalam harapan

Hilangnya cintamu
Menusuk hatiku
Hingga ku terjatuh
Dalam harapan
Uuu...
Dalam harapan


Wednesday, June 9, 2010

LAGENDA BUDAK SETAN

salam sayang kepada semua pembaca. Ya Allah lama sungguh aq meninggalkan blog aq ni tanpa sebarang artikel baru mahupun luahan hati seorang perindu sepi. Kepada SMM yang selalu menjengah blog aq ni. terima kasih sesangat..

lewat kebelakangan ini aq buz sikit lagi2 branch baru ni banyak masalah, maklumlah tempat baru. boss pon bising selalu ngadap interner. wat kejer x jugak. hahahaha.. ada aq kisah.. kui..kuui..


isnin lepas aq malas lak nak OT, badan dah expired katanya.. huhuhu.. pass bangun tido petang. "ada ke istilah tu" aq merancang dengan adik aq pergi jusco tebrau city nak tengok LBS, nasib la sempat lagi. kita datang 45 minit awal sebelum tayangan, sempatlah singgah makan jap.

LBS ni adaptasi dari novel terkenal, aq yang lelaki ni pon leh jatuh cinta dengan novel ni. huhuhuhu, dulu aq jiwang beb! banyak kali aq baca novel tu. best sangat jalan cerita tu. hahaha.. leh bergenang air mata aq kat panggung. mengingatkan kisah ayu dan kasyah. aq pon x tau kenapa aq feeling bangat time tu, mungkin aq dah baca novel tu kot. jalan cerita memang bagus, gerakan kamera dari snap2 yang menarik. suka sangat kehijauan masa kat pedalaman tu.

ramai yang puji lakonan farid kamil sebagai kasyah, tapi parut jerawat dia membuatkan kemachoaan dia hilang bagi aq.. hahaha.. i like fazura, selamba jer dia berlakon. lisa pon ok.. tapi kalau bagi menjiwai watak bagi aq Q la.. memang menjadi. suka sangat masa dia menangis.. he..he.. he..

video


well, apa2 pon gud luck team LBS.. jumpa lagi LBS 2. huhuhuhuhu.. i follow u...

Sunday, April 11, 2010

:: BUSUKNYA MELAYU ::

salam sayang kat semua pembaca. rindu aq sebenarnya pada semua. emph.. lewat kebelakangan ni jiwa kacau bro pasal kerjaya. kerja yang ntah apa2 ntah. tapi dengan kerja ni aq miliki segalanya dalam 2 tahun 4 bulan..

baru2 ni kes dengan polis masih cam sial, x der penyelesaian.. akhirnya duit aq yang kopak. nanti aq citer detik cemas aq xcident lain posting. aq cuma nak share kat korang pasal perasaan aq terhadap sedara aq sendiri... baru2 ni aq pindah premis baru 2nd branch kat satu tempat ni. disekitarnya adalah kampung yang "setinggan" ok..

pendekkan citer premis aq ni memang selalu buat bising la.. tetapi kami memiliki lesen MPC kalau x silap iaitu lesen hiburan yang membenarkan kami beroperasi sehingga kol 2am. baru2 ni staff aq yang dok kat kampung tu berhenti kerja atas alasan masalah pihak pengurusan. sejak dia xder ada jer masalah yang timbul. dek orang melayu kalau x puas hati, hati manusia. memang sejak dia kerja pon aq x suka dengan attitude kerja dia. ntah apa yang dia x puas hati aq pon x tau..

kesian kat boss aq, masalah enteng ni pon dia kena settlekan.. bagi aq ni propaganda penduduk kampung jerk. tapi kilang kat sebelah premis aq yang beroperasi 24jam dan menghasilkan pencemaran x dibisingnya pula... aduhai... itulah sedara semelayu kita sekarang ni yang busuk hati pada kejayaan bangsa sendiri. kalau kat bandar ni aq tengok kedai sebelah kedai runcit india, selang 2 lagi kedai india jugak pon kedai runcitt gak.. tapi masih beroperasi jerk.. kalau kedai cina bukak kedai makan.. semua satu deret tu kedai makan, pergilah kedai makan ding ding kat taman anggerik JB, anda pasti terkejut budaya mereka berniaga. dan tempat2 lain la...

cuba kalau kita orang melayu berniaga.. emph.. 2 3 bulan kalau x betul2 bertahan confirm dah tumbang... tu belum dengan santau, ilmu guna2 dan bermacam2 black magik lagi la bak kata orang melayu sihir atau ilmu hitam ditujunya kepada pesaing.

akhir kata... kalau nak diikutkan mereka tu hanyalah kampung setinggan, bila2 masa mereka akan dimusnahkan seperti di kempas beberapa minggu lepas. kalau banjir pon menyusahkan pihak kerajaan dan memohon bantuan jugak.. ishk.. ishk.. kenapalah aq geram sangat ni.. tapi tulah hakikat aq berkorban untuk majukan premis aq ni, biasalah pelbagai ujian dan halangan pasti ada bila kita hendak berjuang.

Friday, April 2, 2010

:: PERGINYA INSAN SENI ::

rasanya baru jer minggu lepas aq terkekek tertawa dengar awal ashari kena drama sebabak dengan arwah din beramboi n juga sesi nasi lemak yang menghiburkan. drama sebabak dengan didie alias juga menghiburkan selain dengan azwan ali. tup..tup.. lewat beberapa hari lepas stesen radio era diselimuti dengan berita yang mengharukan. aq juga terpinga2 mana perginya riuh pagi era yang digantikan dengan pagi era dengan aznil. rupanya din beramboi berada di icu dan setelah beberapa hari keadaan arwah kritikal, dia menghembuskan nafas terakhir juga. al-fatihah buat arwah din beramboi yang aq minat giler masa kecik2 dulu pasal majalah ujang yang humor tu dan juga majalah apo.. sekarang aq gelak sakan bila dia berceloteh di pagi era bersama dengan aznil. walau apa pun saya masih terkejut degan berita pemergiannya.. saya ucapkan takziah kepada keluarga dan saudara mara arwah. kita hilang lagi seorang anak seni yang berbakat. salam takziah sekali lagi...

kenangan terindah bersama lawak2 dari arwah din beramboi...

Aku yang lemah tanpamu
Aku yang rentan karena
cinta yang tlah hilang darimu
yang mampu menyanjungku

Selama mata terbuka
Sampai jantung tak berdetak
selama itu pun
aku mampu tuk mengenangmu

Darimu, kutemukan hidupku
Bagiku, kau lah cinta sejati

Bila yang tertulis untukku
Adalah yang terbaik untukmu
Kan kujadikan kau kenangan
Yang terindah dalam hidupku
Namun takkan mudah bagiku
Meninggalkan jejak hidupku
Yang telah terukir abadi
Sebagai kenangan yang terindah

berita ini di copy paste dari http://thestar.com.my

Comedian Din Beramboi dies

KUALA LUMPUR: Popular comedian Din Beramboi (pic), 43, died of haemorrhagic dengue fever at the Intensive Care Unit (ICU) of the Selayang Hospital at 12.30am Friday. Din Beramboi who was in critical condition died after his liver and kidneys failed. Born Mior Ahmad Fuad Mior Badri, Din Beramboi is also a popular radio presenter.

His sister Rozana, 39, said all family members except his father Mior Badri who has a heart ailment, were at his bedside. “He passed away peacefully with a dash of smile on his face,” she told Bernama at Selayang Hospital. Din Beramboi leaves wife Suhaini Che Man and three children aged 18, 16 and six. He was admitted to the Intensive Care Unit (ICU) of Selayang Hospital on Tuesday of haemorrhagic dengue fever. Din Beramboi and popular presenter Aznil Nawawi entertained Radio Era listeners on the morning show ‘Riuh Pagi Era.’ His remains will be buried at Taman Ehsan Muslim cemetery in Kepong before Friday prayers. -- Bernama

Thursday, April 1, 2010



Di dalam hatimu
Telah aku temukan
Erti kebahagian

Bersama dirimu
Aku merasa bererti

Sanggupkah dirimu
Untuk bertahan
Hingga waktu tak berjalan

Mencintaiku
Walau bintangku tak terang

Cintailah aku sepenuh hati
Sesungguhnya aku
Tak ingin kau pergi
Takkan mampu ku hadapi dunia ini

Betapa hidupku takkan pernah sama
Bila kau tinggalkan ku
Tetaplah disini saling memiliki
Selama-lamanya

Tiada erti semua bila kau pergi

Genggamlah tangganku dan peluklah diriku
Saatku jatuh nanti menangis sepi

Cintailah aku sepenuh hati
Sesungguhnya aku
Tak ingin kau pergi
Cintailah aku sepenuh hati
Tak ingin kau pergi
Takkan mampu ku hadapi dunia ini
Tiada arti semua bila kau pergi

Monday, March 29, 2010

:: ERTI HIDUP ::

Angin kau membawa bahteraku kemana mahumu…

Dikamar daku sering bertanya
Mana tempatku di dunia
Tepuk dada tanyalah selera

Jika daku ingin berjasa
Memberikan hidupku makna
Tepuk dada tanyalah selera


Inginku(kiniku) mengenali
Erti hidup yang diberi
Dunia jadi saksi
Liku-likukan ku harungi

Tidak lagi kan aku disitu
Menyaksikan kehidupan berlalu
Kan ku kerah darah keringatku

Tiba waktu aku tiada
Tidak akan daku sesali
Daku hidup caraku sendiri

Angin kan ku bawa bahteraku
Kemana majuku
Kini ku berani mengemudi
Kemana ku pergi

Bagai guruh bergegar bumi
Aku tetap teguh berdiri
Penuh pengorbanan yang sejati


Thursday, February 4, 2010

:: DEDIKASI UNTUK EN.SYAM ::


p/s: please take ur picture.. k daaaa... belanja makan. huhuhuhuhu...


HARAP MAAF.. IKLAN INI HANYA SEMENTARA SAHAJA. TERIMA KASIH...

Wednesday, February 3, 2010

:: APA KAU TAHU? ::

salam kembali kepada seluruh pembaca. kemerindui setiap detik aq berbloging lewat masa dulu. uh.. bahagia nya ketika itu, penuh idea setiap minggu pasti ku tepekkan segala apa yang bermain dikepala. tetapi sejak kebelakangan ini kesibukan membataskan aq untuk meluahkan segala apa yang aq jalani setiap hari. yang ada hanyalah nyalaan amarah disetiap waktu jagaku. iyalah tempat baru ni banyak sangat masalah nyer.. dari perangai staff yang ntah apa2, terlalu manja dan x pandai nak wat kejer.. dah macam tukul dan paku, sekali ketuk masuk, camtulah dengan staff aq ni, sekali cakap buat pass tu duduk. alahai... gaji bayar tinggi kerja nya hanya hisap rokok dan bersembang. x naik hangin ker? yang si boss akan cakap kenapa itu macam ni, kenapa ini macam tu, dah siap ke belum? kenapa x siap lagi.. ini masalah kenapa belum settle.. blaaaa... bla... tepon bunyi nak ambil booking customer.. customer dah Q nak sesi soal jawab, customer nak complain dll... blaaa.. blaaa.. uwaaaaa... kadang aq marah jer saper yang ader depan aq. hahahahhaha... PUAS...

yang orang kampung plak sibuk bercerita tentang entiti yang berleluasa ditempat kerja baru aq ni. iyalah.. tempat aq ni dah 5 tahun x beroperasi.. tup.. tup.. dah dibukak buat tempat orang ramai. mulalah ader yang x senang. alahai staff aq pon ader yang jumpa tapi aq wat derk jer.. malas nak layan. kalau dilayankan pasti minda akan dikuasi oleh perkara2 negatif kan.. kadang2 aq tepon kat boss nak tukar tempat lama jerk.. tempat baru ni wat aq lemas... panas.. rimas...

tulah yang wat aq derita kebalakangan ni. langsung xder masa nak on9.. hari ni.. peduli apa aq.. aq longgokkan kerja. aq nak update gak blog aq ni.. hahahhahah.. biar boss marah. biarkan...




Ahli Fiqir
Derita Merindu



Kau katakan cinta gunakan akal
Bila aku gunakan
Kau yang menyangkal
Bagaimana nak kekal
Kau katakan cinta gunakan minda
Bila aku gunakan
Kau yang tak percaya
Bagaimana nak bahagia

Maafmu tak bererti
Kau mudah sesali
Berulang kali telah kau mungkiri
Manis mulut berjanji terpedaya lagi
Menanti biar terus didustai

Kaulah bahagia (bagiku)
Kaulah derita (bagimu)
Esok lusamu
Tak ku kenal lagi engkau siapa

Dan aku cuba sedaya upaya
Telah ku usaha dengan sepenuh jiwa
Bagaimana hendak ku lupa
Bayangan wajahmu selalu di depan mata
Harum baumu masih dapat ku hidu
Bagaimana ingin aku membencimu
Jikalau setiap hari merindu
Sekiranya derita merinduimu
Itu sebenarnya bahagia
Aku pilih derita

Mungkinkah esok atau lusa
Walau biarpun lama
Akan ku biar tiada
Ku tetap kan setia
Entah bila akan tiba
Sampai jua harimu yang sama
Esok seperti semalaman yang tak berubah

Kaulah tanda tanya
Kau tiada titik noktah
Ku dibuai mimpi lena
Dikejut igau semula
Kaulah tanda tanya
Kau tiada titik noktah
Ku dibuai mimpi lena
Dikejut igau semula

Seandainya kau berada di depan mata
Mudah untuk aku berkata-kata
Supaya dapatku melihat seraut wajahmu
Walaupun belum tentu kau mahu bertemu
Apalagi memandangku
Setelah ku turutkan segala kemahuan
Kau mainkan perasaan
Begitu mudah kau ucapkan
Terimalah saja kenyataan
Aku masih terkilan

Maafmu tak bererti kau mudah sesali
Berulang kali telah kau mungkiri
Manis mulut berjanji terpedaya lagi
Menanti biar terus didustai

Jika kau dapat memahami
Hati seorang perindu
Baru kau tahu derita hatiku
Jika suatu hari nanti giliran kau merindu
Baru kau ingat derita diriku
Segala yang berlaku bukan kemahuanku
Apa gunanya bahagia
Jikalau bahagia bersamamu
Hanyalah untuk sementara waktu
Aku pilih derita merinduimu

Maafmu tak bererti
Kau mudah sesali
Berulang kali telah kau mungkiri
Manis mulut berjanji terpedaya lagi
Menanti biar terus didustai



Wednesday, January 27, 2010

maaf..


sorry sesangat x update blog

aq busy kebalakangan ni

harap anda memahami

terima kasih

ada masa aq pasti update dengan kisah suka duka aq disini

Tuesday, January 19, 2010

:: MACAM BAGUS!!!! ::

salam kepada semua pembaca blog ini.. aq nak kongsi rasa kecewa aq pada korang. sebelum tu aq nak tanya lah.. mana letak tahap hormat kita terhadap seseorang?


aq disini rasa kecewa dengan segelintir penjawat awam terutama badan beruniform, lagi2 polis. serius cakap... ramai yang salah guna kuasa dalam menjalani kehidupan bukan menjalankan tugas. mana2 aq jumpa perangai mereka tak ubah seperti sengaja gah dengan kerjaya mereka walaupun gaji setakat 1k ke 1 1/2k jerk... iyalah aq ni kejer kena jumpa dengan pelanggan. kadang2 pelanggan tu sengaja menganjing cam bagus plak diaorang tu kan. sound kuat2.. aq dah masak dengan sumer tu. kalau nak satu2 perkhidmatan pasti akan minta diskaun.. ingat semua benda ker nak dapat percuma atau diskaun walaupon mereka penjawat awam. yang penjawat swasta mesti kena bayar la kan... tu la orang kata.. dah bagi betis nak paha. dah bagi sedikit keistimewaan makin banyak nak minta itu dan ini. bila kita x bagi buat muka cam celaka.. contoh cam malam ni. customer aq ni polis.. nak minta diskaun.. memang langsung x dapat la coz harga memang fix.. so tarik muka bukan main panjang.. pass duit main campak n siap jeling lagi. dalam hati aq.. camni ker yang dikatakan polis. yang tinggi hemah dan budi pekerti yang sering ditonjolkan dalam iklan2 tv n drama2 serta filem... ini buka kes x puas hati cuma nak luahkan kepada semua pembaca. tapi aq cuma cakap segelintir bukan semua la kan. bak pepatah 'akibat nila setitik, rosak susu sebelanga'. oleh itu tingkatkan prestasi.. kurangkan kontroversi. hehehhe...



p/s: korang kalau rasa bagus sangat janganlah nak tunjuk2, gunakan keistimewaan yang ada dengan baik. akhlak cerminkan hati ...

Friday, January 15, 2010

:: TAHUN BARU YANG ?????? ::

Hi alls, sorry la lambat nak post n3 baru. Al maklumlah sekarang tengah sibuk pindah tempat keje baru. Tempat keje je baru tapi boss yang sama. Uh… penat wei, hari2 masuk keje lambat, iya la kan.. kalau dulu g kejer 5 minit jer, sekarang dah 20 minit.. nak redah highway lagi, tunggu trafik light. Emph.. sabo je la kan. Wat masa ni keadaan summer terkawal, takut lagi 2 minggu nanti ada perubahan waktu kerja aq memang dah bersedia dengan kemungkinan yang akan diucapkan oleh boss. Niat nak angkat kaki pon ader gak.. dah 2 tahun kejer kat sini, banyak dah berkorban dan berjasa. Tapi siapalah kita, pekerja yang dipandang sebelah mata jerk. Huhuhu… tak macam arip si cleaner yang disanjung tinggi. Hahahaha…. Member kerja pon der problem.. siap tunggu masa jerk angkat kaki. Last2 yang susahnyer aq jugak.. panggil saper.. aq jugak.. emph..

O yer.. orang kata tahun baru mesti seronok dengan hal2 yang baru, emph.. xder pape pon yang menarik, yg x seronok banyakla.. duit kena kuar lagi nak servis keter. Guinea pig yang sepatutnya aq tunggu dengan kelahirannya, tapi menyedihkan summer baby dia mati. Wargh.. mula2 nak meraung gak. Dah la balik tension dengan masalah tempat kejer, sampai umah jadi cam tu plak.. tapi aq tetap redha. Aq x hot.. aq cool jerk.. hehehhe. Summer hamster2 aq sihat2 jerk.. mana2 yang dah kembung sedang dikuarantin bagi membolehkan proses kelahiran berjalan lancar. Bunnies aq xleh nak pregnant lagi coz lom cukup umo lagi. Huhuhuhu..

Sepanjang minggu ni xder aper yang menarik pon, nak tengok wayang pon xder saper nak temankan, so balik kampong tido lagi bagus… wah rindunya kat mak.. padahal baru minggu lepas balik kampong. Huhuhu… alangkah seronoknya bila aq bosan ader orang yang nak berbual dengan aq, leh kuar jalan2, mini shopping ker, mandi kolam, main bowling, tengok wayang. Emph… aq selalu mengeluh tapi aq gak yang xnak try cari. Kui..kui.. blues untuk aq.. kah..kah.. merepek siot aq ni.. nak khabar kat u olls, tempat kejer aq baru der connection internet tu yang selalu sangat miss nak bagi komen kat n3 korang.

Tempat kejer baru x best.. banyak kekurangan. Waaaaaaargh..


p/s : tahniah aizat n composer lagu pergi.. kakak India yang dok kat sebelah aizat pon sekali, suara dia power ar.. nasib jerk x tertido dibuatnya.
> zain azuan bila nak kuar keter purple, if ader masalah.. rileks jer dulu, jangan terburu2. Rm500 X= Rm 5000.

Saturday, January 9, 2010

:: NOSTALGIA ::

Song by P Ramlee

Lyrics by S Sudarmaji


Hendak ku nangis

Tiada berair mata

Hendak ku senyum

Tiada siapa nak teman

Kalaulah nasib

Sudah tersurat

Begini hebat

Apa nak buat

.

Di mana kan ku cari ganti

Serupa denganmu

Tak sanggup ku berpisah

Dan berhati patah

Hidup gelisah

.

Alangkah pedih rasa hati

Selama kau pergi

Tinggalku sendirian

Tiada berteman

Dalam kesepian

.

Dunia terang menjadi gelita

Cahaya indah tiada berguna

Keluhan hatiku

Menambah derita

Tetap kau jua

Tak kunjung jelma

.

Dimana kan ku cari ganti

Mungkinkah di syurga

Untuk kawan berduka

Menangis bersama

Selama-lama

====================================

I want to cry

But I have no tears

I want to smile

But there is no company

If my fate

Has been determined

To be like this

What can I do

.

Where can I find another

Like you

I can't bear this parting

And heartbreak

Living in agony

.

My heart aches so much

Since you've been gone

Leaving me all alone

With no one

All alone

.

The bright world becomes dark

The beautiful light is useless

The weeping of my heart

Adds to my sorrow

But you still

Never appear

.

Where can I find another

Perhaps in heaven

To grief with me

To cry with me

Forever and ever



kenapa harus kita lupa pada seniman agung kita, begitu juga dengan seniwati Saloma, lakonan mereka memang berkesan dan nyanyian mereka menusuk dikalbu...



p/s: my bunnies hollond lop sihat jerk..