CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Thursday, November 19, 2009

:: IKAN GUPPY KU ::

ni la haiwan peliharaan terbaru aq. ikan guppy.. ader 4 ekor

ikan ni baru je seminggu, sajer nak tenangkan fikiran. x dapat tengok laut dapat tengok ikan kat balang pon jadilah.. mula nyer beli 5 ekor, murah jer harga nyer kat pets shop. tapi smlm balik keje dah kojol sekor. bengang jugak, tapi mengikut pengalaman dari bloger n forum2 yang aq masuk, ikan ni memang cepat mati kalau x dijaga rapi. daripada bela "anak ikan' baik bela guppy ni.


20 comments:

Primadona69 said...

curlasstt!!!
setelah kecewa bela "anak ikan"..
ko bela anak ikan guppy plak...
hahahahaha
;p

Tunjuk Bintang said...

primadona69:
ikan ni kalau mati tanam jerk. kalau anak ikan wat sakit hati jerk.. kalau ko nak tau hari ni aq dapat baby lagik. 6 ekor semuanya.. harap2 x macam pasangan satu lagi tu. hampeh.. beranak 6 ekor tinggal 2 ekor. geram giler!

aien~s corner said...

comel nye.. hehe

e. indah said...

bintang
terima kaseh singgah ke blog...
agak kosong bicara d blog akue tue...broadban masih in problem...line tak menentu...

bela ikan ker? comel..orang kata, org yg suka ikan ne amat tenang ...

Tunjuk Bintang said...

aien~s corner:
guppy tu memang comei. belum tengok hamster2 lagi. mesti suka, ada 2 pasang tengah beranak. tunggu lagi sebulan baru post n3 pasal hamster. leh la u olls tengok baby2 dia membesar.

Tunjuk Bintang said...

e.indah:
sama2, aq ni memang orang yang tenang kot. bela ikan ni sebagai terapi daripada kebosanan. hehehe..

secangkir madu merah said...

wah dah ada hobi baru..baguslah tu, bila susah hati tenung lah ikan comel tu ek...

secangkir madu merah said...

aku tak pernah berkecil hati...
mengapa harus ku berkecil hati?

Afzainizam said...

Klu tak silap nama sainstific 'poecilia reticulata' digunakan sebagai alat untuk membasmi jentik nyamuk malaria..
aku nak tanya sebagai penternak yang berjaya kat dalam gambor bulat ikan ko tu yang mana satu jantan dan mana satu betina...

aku ade satu petua kat ko... nisbah ikan jantan biarlah 1 ekor je yang betina 9 ekor... pasti cepat je dia beranak penak... tapi kesianlah kat jantan tu penat....

klu ko bela anak ikan... penat je ko bela dia.... ko klu tak dapat makan anak ikan cute tu ko bagi dia makanan ikan... cepat lah anak ikan cute ko tu bunting...

http://www.firestartingautomobil.blogspot.com/

Tunjuk Bintang said...

SMM:
itu hobby yang kedua. sebenarnya aq ader hamster, masing2 sepasang. mini hamster, syirian, rovbos, winter white n dwraf.. tapi nak masukan n3 yang lain dulu. pass ni nak bela budgie plak. dalam perancangan.

Tunjuk Bintang said...

SMM:
manalah tahu andai ader kata2 ku yang mencuri tangkai hati..

Tunjuk Bintang said...

afzainizam:
tq atas nasihat n petua. actually hari tu aq der nampak 4 ekor anak guppy ni, tapi esok dah hilang. ble diselidik rupanya di makan oleh induknya..

secangkir madu merah said...

budgie tu amende?
tak kisah lah bela apa pun tpi jgn angan2 tahi ayam sudahlah..
mula2 je berkobar2 lepas tu dah tak kuasa tambah2 bila dah ada sidia yg mengisi kekosongan hatimu itewww....

secangkir madu merah said...

tunjukbintang, kenapa kau terasa sejauh itu? agak2nya ada ke kata2 ko yg mencuri hati ku? heheheee...
mencuri hati ke mencuit hati ha!

Tunjuk Bintang said...

SMM:
budgie tu sejenis burung. blm beli lg coz kat sini dah hbs stok. bln dpn atau thn depan stok baru sampai. emph... sebab tu bela mcm2, nk bela anak orang x mampu lagi. uhuks...

Tunjuk Bintang said...

SMM:
ntah la... sebab lama kamu x berkunjung ke blog ku ini tempoh hari, terdetik dihati ader sesuatu ke berlaku? huhuhuhuhu... sedang kamulah yang sentiasa memenuhi komen2 kat setiap n3 aq.

zain_azuan said...

anak ikan x nak bele ker?

Tunjuk Bintang said...

zain azuan:
emph..
ngabeh duit jerk bela anak ikan
cukup2 lah.. dosa yang ada ni

ai@reel said...

ahahhaha

mungkin matinya ia kerana tiada udara yang cukup..cuba saudara beri "CPR" pernafasan mulut ke mulut..insyallah akan lama lah hidupnya.uhuhuhhu

zain_azuan said...

semua anak ikan ko tu selamat x?... mang susah tau nak jaga ikan gapi ie.. x sampai seminggu dah kojol....